Share this post

Filmavond in ‘De Zin’ op 18 mei 2018

Vertoning van de film Our School, een initiatief van Amnestygroep Harderwijk.
Handtekeningenacties voor de Egyptische advocate Azza Soliman en de Iraanse mensenrechtenactivist Arash Sadeghi.

Vrijdag 18 mei 2018 aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Centrum ‘De Zin’ Harderwijk, Stationslaan 32
De toegang is gratis. Van harte welkom!

Regisseur en mensenrechtenactiviste Mona Nicoara filmde vier jaar lang een poging tot integratie van een groep Romakinderen in het etnisch gesegregeerde Roemeense onderwijs. Our School is een ontroerend portret van armoede, discriminatie en segregatie, maar ook van vrijheid, humor, onschuld en het speelse buitenleven van kinderen in de Romagemeenschap.

Alin, Beni, Dana en Elisabeta zijn kinderen uit een Romagemeenschap. Ze bewonen met hun families bouwvallige huisjes in de landerijen buiten het kleine Roemeense stadje Targu Lapus. Wanneer Europees beleid in 2006 voorschrijft dat de ernstig gediscrimineerde Roma in Roemenië evenveel recht hebben op degelijk onderwijs als de rest van de bevolking, betekent dit voor de kinderen een nieuwe start. Ze verruilen hun vervallen, geïmproviseerde schooltje voor een echte school met Roemeense kinderen in het centrum van de stad. Positief gestemd en vol verwachting over beter onderwijs en de mogelijkheid vrienden te maken met Roemeense leeftijdgenootjes, starten de kinderen op hun nieuwe school. Daar worden ze echter geconfronteerd met discriminatie, isolatie en lage verwachtingspatronen. De Roemeense leerkrachten weten zich nauwelijks raad met de nieuwkomers en worstelen met vooroordelen, angst en onwetendheid. ‘De andere leerkrachten hebben medelijden met me,’ verzucht een juf die belast is met het onderwijzen van de Romakinderen. De Roma hebben volgens de lerares behalve een leerachterstand, tevens een andere inborst dan de ‘gewone’ Roemeense kinderen: ‘Geweld zit hen nu eenmaal in het bloed.’

We willen handtekeningen ophalen voor:
Azza Soliman. Zij is een Egyptische advocaat die zich op vreedzame wijze inzet voor slachtoffers van marteling en de rechten van vrouwen. De Egyptische autoriteiten arresteerden haar al verschillende keren en vallen haar geregeld lastig. Nu ligt ze weer onder vuur en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verzonnen aanklachten. Bovendien heeft ze een reisverbod.
Arash Sadeghi. Deze Iraanse mensenrechtenactivist zit sinds juni 2016 een straf van negentien jaar uit. Hij werd veroordeeld voor onder meer het delen van informatie over de mensenrechtensituatie in Iran met Amnesty International en de Verenigde Naties. Sadeghi is in hongerstaking gegaan en werd daardoor ernstig ziek. Hij heeft dringend medische zorg nodig buiten de gevangenis. Het is een vorm van marteling dat de autoriteiten hem dit blijven ontzeggen. Met zijn hongerstaking protesteerde Sadeghi tegen de veroordeling van zijn vrouw Golrokh Ebrahimi Iraee. Zij schreef een fictief verhaal over steniging, een wrede lijfstraf die in Iran nog wordt uitgevoerd. Ze moest hiervoor vijfenhalf jaar de cel in.